HTML

Járólap és járólapok

Az oldalon főként járólapok ismertetésével foglalkozunk és azok típusaival, járólap kezelése és ha valaki maga szeretne esetleg járólapozni otthon, akkor az itt leírtak ismerete elengedhetetlen.

Friss topikok

Archívum

Járólap gyártása

Kovács Mester Miklós 2013.06.10. 18:38

A járólapok a kőagyaggyártmányok közé tartozik, ezek tömör törésfelületű, színes cserepű, mázas, vagy mázatlan termékek. Az alapszínük sárga, barna, vagy szürke, tömör az alapanyaga és a nyersanyag szerkezetének köszönhetően nagyon hasonlít a járólap a porcelánra, végülis mindegyik a kerámia csoportjaiba tartozik.

Járólap eredete

A legjobb minőségű, csaknem teljesen tömörre égetett járólapok eredetileg Mettlachi-ból (Ausztria) származnak, egy itteni gyár szabadalma volt a gyártástechnológia, ezért Mettlachi-lapnak is nevezik. A finomkerámiai iparban kőagyag masszából, nedves technológiával állítják elő a Mettlachi típusú mázatlan járólapokat.

Járólap készítése

A fehér színű burkolólapok nyersanyaga a kaolin, földpát, agyag és homok; ezeket fémes oxidokkal tudják színezni, mellyel a sárga, zöld és kék színű járóapok állíthatók elő. A sárga szín a nagy titánium-oxid tartalmú anyagokkal, vagy rutil adagolásával érhető el. A kék a kobalt-oxidddal, a zöld pedig króm-oxiddal színezhető.

Ezek a sajtolt és szárított burkolólapok samott regálon, alagútkemencében, vagy görgős kemencében vannak égetve, 15-25 darabos járólap-oszlopként, 1150-1200 C°-on. Az így égetett burkolólapok vízfelvétele 1-2%, így kevésbé szennyeződnek, könnyen tisztíthatók.

A járólap zsugorodása kb. 7-9%, ezért a mérethiba és a selejteződésre való hajlam a legnagyobb problémája. A fagyálló járólapok még tömörebbre vannak sajtolva, égetve.

         

Címkék: Járólap Járólapok Burkolólapok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarolap.blog.hu/api/trackback/id/tr375354395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása