A járólapok a kőagyaggyártmányok közé tartozik, ezek tömör törésfelületű, színes cserepű, mázas, vagy mázatlan termékek. Az alapszínük sárga, barna, vagy szürke, tömör az alapanyaga és a nyersanyag szerkezetének köszönhetően nagyon hasonlít a járólap a porcelánra, végülis mindegyik a kerámia csoportjaiba tartozik.
Járólap eredete
A legjobb minőségű, csaknem teljesen tömörre égetett járólapok eredetileg Mettlachi-ból (Ausztria) származnak, egy itteni gyár szabadalma volt a gyártástechnológia, ezért Mettlachi-lapnak is nevezik. A finomkerámiai iparban kőagyag masszából, nedves technológiával állítják elő a Mettlachi típusú mázatlan járólapokat.
Járólap készítése
A fehér színű burkolólapok nyersanyaga a kaolin, földpát, agyag és homok; ezeket fémes oxidokkal tudják színezni, mellyel a sárga, zöld és kék színű járóapok állíthatók elő. A sárga szín a nagy titánium-oxid tartalmú anyagokkal, vagy rutil adagolásával érhető el. A kék a kobalt-oxidddal, a zöld pedig króm-oxiddal színezhető.
Ezek a sajtolt és szárított burkolólapok samott regálon, alagútkemencében, vagy görgős kemencében vannak égetve, 15-25 darabos járólap-oszlopként, 1150-1200 C°-on. Az így égetett burkolólapok vízfelvétele 1-2%, így kevésbé szennyeződnek, könnyen tisztíthatók.
A járólap zsugorodása kb. 7-9%, ezért a mérethiba és a selejteződésre való hajlam a legnagyobb problémája. A fagyálló járólapok még tömörebbre vannak sajtolva, égetve.